Georgische begraafplaats

Op de Hoge Berg is de Georgische begraafplaats Loladze te vinden Een deel van de gesneuvelde Georgische soldaten tijdens de Georgische Opstand ligt hier begraven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het op Texel relatief rustig. De laatste weken van de oorlog werd dat wel even anders.

Georgische Opstand

Tijdens de Blitzkrieg werden Georgiërs gevangen genomen door de Duitsers. Veel Georgiërs kwamen daarom noodgedwongen in het Duitse leger terecht. In februari 1945 werd het Georgische Bataljon uitgezonden naar Texel.

In de nacht van 5 op 6 april 1945 zag het er voor de Duitsers niet meer naar uit dat zij de oorlog zouden winnen. Toch zouden de Georgische soldaten worden uitgezonden naar de volgende locatie: Arnhem. Heel vroeg in de ochtend besloten de Georgiërs in opstand te komen tegen de Duitsers. Ze hadden tenslotte niets te verliezen, als ze uitgezonden zouden worden naar Arnhem dan zouden ze dat ongetwijfeld niet overleven.

Midden in de nacht komen ze bij de bunker bij Texla in opstand tegen de Duitsers. De Georgiërs hadden met elkaar afgesproken dat ze zo min mogelijk geluid maken. Ze snijden onder andere de kelen door van Duitse soldaten terwijl zij sliepen.

Er zijn maar een paar Duitse soldaten die de eerste aanval overleven. Al snel komt er versterking van de Duitsers naar het eiland en breekt de oorlog ook op Texel écht uit. Pas op 20 mei werd Texel bevrijd door de Canadezen. De Georgiers die de oorlog hebben overleefd keren weer terug naar hun vaderland.

Door de  gevechten tussen 6 april en 20 mei zijn ongeveer 100 Texelaars om het leven gekomen.

 

IMG_2162 IMG_2161

20150814_174224.jpg

IMG_2163

IMG_2167

Waar is de Georgische begraafplaats te vinden?

Meer lezen over de Georgische Opstand?

3 gedachtes over “Georgische begraafplaats

  1. Pingback: Oorlogsmonument Joost Dourleinkazerne – Texel Blog

  2. Pingback: Boek: Georgische Muiterij op Texel – Texel Blog

  3. Pingback: Dodenherdenking 2016 | Texel Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s